Mixer met deeghaken of een keukenmachine met een deeghaak
Bakpapier
Ingrediënten
14gramGedroogde gist
500gramTarwebloem
250milliliterWater Lauw warm
2Eieren
30gramBotergesmolten
1eetlepelHoning
2theelepelsZout
3eetlepelsMelk
Sesamzaadgeroosterd
Instructies
Roer de gist door het water. Doe daar 50 gram van de bloem bij en roer goed door totdat er geen klontjes meer zijn. Laat dit mengsel minimaal 15 minuten rusten. De gist wordt hierdoor al een beetje geactiveerd.
Voeg nu één van de eieren toe samen met de rest van de bloem, de gesmolten boter, de honing en het zout toe. Zet nu de keukenmachine aan of kneed met de mixer het mengsel in ongeveer10 minuten tot een mooi deeg. Het deeg moet aan het einde wat plakkerig zijn maar moet niet aan de vingers blijven hangen. Indien nodig kun je wat extra bloem toevoegen. Dek de kom met het deeg af met een vochtige theedoek en laat het deeg ongeveer een uur rusten. Zorg ervoor dat het deeg op een warme plek staat.
Bestrooi je werkblad met een beetje bloem en leg daar het deeg op. Verdeel het deeg in acht stukjes en maak daar mooie bolletjes van, opbollen noemen ze dat.
Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bedek ze net een stukje bakpapier en laat nog ongeveer een uur rusten. Verwarm ondertussen de oven voor zodat deze aan het eind van de rusttijd 200° is (boven- en onderwarmte). Bij een heteluchtoven is 180° voldoende.
Haal het bakpapier van de bolletjes af. Als het iets plakt is dat niet erg, dat herstelt zich prima in de oven. Meng het overgebleven ei met de melk en kwast dit op de bovenkant van je broodjes. Besprenkel de broodjes daarna met wat sesamzaadjes en schuif de bakplaat in de oven. Bak de broodjes in ongeveer 15 minuten af. Ze kunnen uit de oven als ze er mooi goudbruin uitzien.
Trefwoord brood, bun, hamburgerbroodje
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!