1eetlepels Old Bay Seasoning (of een ander kruidenmengsel)zie voor recept op deze site
1eetlepelOlijfolie
1 theelepelZout
1theelepelZwarte peper gemalen
1blokjeRookhout (ik gebruikte appel)
Houtskool of briketten
Voor de Soep
1eetlepelBoter
1 eetlepelsOlijfolie
1Wortelin stukken
1stengelBleekselderij in stukken
1middelgroteUiin stukken gesneden
1teentjeKnoflookfijn gesneden
2eetlepelsTomatenpuree
1literGroentebouillon
3takjesTijm (gehakt)
1Laurierblad
1theelepelZout
¼theelepelZwarte peper gemalen
2eetlepelsMascarpone (of room)
Instructies
Voor de gerookte tomaten:
Steek je BBQ aan en zorg voor een indirecte warmte van 120°
Snijd de tomaten in kwarten en doe in een kom. Hussel de tomaten met de kruiden, het zout en de peper door elkaar.
Leg de tomaten op hun vel in een metalen hittebestendige schaal.
Plaats de schaal op de BBQ en leg het blokje rookhout in de kolen of briketten. Doe het deksel op de BBQ en rook de tomaten ongeveer twee uur. Indien nodig nog een keer een blokje rookhout toevoegen.
De soep maken:
Doe boter en olie in de pan en verhit. Voeg de ui, wortel en bleekselderij toe en bak dit gedurende 7-8 minuten terwijl je af en toe roert.
Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut mee.
Voeg de tomatenpuree toe en bak nog een minuut mee terwijl je voorzichtig doorroert.
Doe nu de gerookte tomaten en het vocht uit de schaal in de pan. Voeg ook de bouillon, het laurierblad en de tijm toe en laat ongeveer 20 tot 25 minuten zachtjes doorkoken.
Verwijder het laurierblad
Pureer nu met behulp van een staafmixer tot je een redelijk gladde soep hebt. Voeg naar smaak eventueel zout en peper toe. Roer tot slot de mascarpone of de room door de soep.
Dien op met een lekker knapperig broodje en geniet.
Trefwoord roken, tomaat, Vegetarisch
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!