Ga terug
+ servings

Gerookte zeebaars met venkel

Dirk-Jan
Zeebaars gerookt op cederhout met twee bereidingen van venkel.
No ratings yet
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang BBQ, Dinner
Keuken BBQ
Porties 4 personen

Equipment

  • BBQ met deksel
  • Cederhouten rookplankjes (4 kleintjes of twee grotere)

Ingrediënten
  

  • 4 Zeebaarsfilets
  • 2 Venkelknollen
  • 2 eetlepels Mayonaise
  • 1 Sinaasappel
  • ½ Citroen
  • ½ Rode ui
  • 2 Lente-uitjes
  • 1 eetlepel Kappertjes
  • Olijfolie
  • Venkelzaad
  • Zeezout
  • Zwarte peper vers gemalen

Instructies
 

  • Leg de rookplankjes een uur van te voren in water om te weken. Zet er iets zwaars op zodat ze helemaal onder staan.
  • Bereid de BBQ voor op direct grillen met een temperatuur van 220°
  • Meng de mayonaise met het cap van de citroen en breng op smaak met een beetje zout en peper.
  • Maak de venkelknollen schoon. Bewaar wat van het groene loof voor decoratie.
  • Snijd één van de venkelknollen overdwars in heel dunnen schijfjes. Gebruik hiervoor bij voorkeur een mandoline (schaaf).
  • Snijd de rode ui in dunne halve ringen en snijd ook de lente-uitjes in ringetjes.
  • Meng de rode ui, de lente-ui, venkelschijfjes, kappertjes met de op smaak gemaakte mayonaise. Bewaar dit zolang in de koelkast.
  • Snijd de tweede venkelknol in de lengte in schijven van ongeveer een halve centimeter dik en besprenkel met een beetje olijfolie en wat zout.
  • Haal de rookplankjes uit het water en dep ze droog.
  • Besprenkel de plankjes met een beetje olijfolie en raps de schil van de sinaasappel op de plankjes. Doe wat zout en peper en de venkelzaadjes op de plankjes en leg de zeebaarsfilets er boven op met de huid naar boven. Sprenkel ook wat venkelzaadjes over de vis.
  • Snijd het vruchtvlees uit de sinaasappel en bewaar de partjes.
  • Grill de venkelschijven enkele minuten aan weerszijden op direct vuur en houd ze daarna warm onder aluminiumfolie.
  • Leg de plankjes met de vis op de BBQ en sluit het deksel. Controleer na ongeveer 5 minuten de garing. De vis is gaar als de huid van de filets loslaat. De benodigde tijd is afhankelijk van de dikte van de filets.
  • Serveer de filets op het plankje met een bakje van de venkelsalade en een gegrilde venkelschijf. Garneer met het achtergehouden loof en enkele sinaasappelpartjes.
Trefwoord Cederhout, roken, Venkel, Zeebaars
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!