Soep van gerookte tomaten

Inmiddels weten steeds meer mensen dat je met een barbecue meer kunt. Meer dan een hamburger of een spiesje grillen (is ook lekker hoor). Je kunt hem ook gebruiken om je eten een lekkere rooksmaak te geven. Je heb dan wel een BBQ met een deksel nodig. . 

Met dit recept zet je een heerlijke soep op tafel die gemaakt is van gerookte tomaten. Er wordt gebruik gemaakt van “Old Bay Seasoning”. Dat is een kruidenmengsel dat in de VS populair schijnt te zijn voor het op smaak brengen van garnalen en kreeft. Wij hebben geproefd dat je dit ook prima kunt gebruiken voor de tomaten in deze soep. 

Het mengsel is in Nederland niet echt te krijgen (wij hebben het niet gevonden). Gelukkig vind je hier een recept om zelf dit mengsel te maken. Heb je daar geen zin in……, probeer dan een ander mengsel dat wel goed verkrijgbaar is. 

Soep van gerookte tomaten

Erik
No ratings yet
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 2 uur 15 minuten
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Gang Soep
Keuken Amerikaans
Porties 6

Equipment

  • BBQ met deksel
  • Stalen schaal (die op de BBQ kan)
  • Staafmixer

Ingrediënten
  

Voor de gerookte tomaten

  • 6 Tomaten ik gebruik trostomaten
  • 1 eetlepels Old Bay Seasoning (of een ander kruidenmengsel) zie voor recept op deze site
  • 1 eetlepel Olijfolie
  • 1 theelepel Zout
  • 1 theelepel Zwarte peper gemalen
  • 1 blokje Rookhout (ik gebruikte appel)
  • Houtskool of briketten

Voor de Soep

  • 1 eetlepel Boter
  • 1 eetlepels Olijfolie
  • 1 Wortel in stukken
  • 1 stengel Bleekselderij in stukken
  • 1 middelgrote Ui in stukken gesneden
  • 1 teentje Knoflook fijn gesneden
  • 2 eetlepels Tomatenpuree
  • 1 liter Groentebouillon
  • 3 takjes Tijm (gehakt)
  • 1 Laurierblad
  • 1 theelepel Zout
  • ¼ theelepel Zwarte peper gemalen
  • 2 eetlepels Mascarpone (of room)

Instructies
 

Voor de gerookte tomaten:

  • Steek je BBQ aan en zorg voor een indirecte warmte van 120°
  • Snijd de tomaten in kwarten en doe in een kom. Hussel de tomaten met de kruiden, het zout en de peper door elkaar.
  • Leg de tomaten op hun vel in een metalen hittebestendige schaal.
  • Plaats de schaal op de BBQ en leg het blokje rookhout in de kolen of briketten. Doe het deksel op de BBQ en rook de tomaten ongeveer twee uur. Indien nodig nog een keer een blokje rookhout toevoegen.

De soep maken:

  • Doe boter en olie in de pan en verhit. Voeg de ui, wortel en bleekselderij toe en bak dit gedurende 7-8 minuten terwijl je af en toe roert.
  • Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut mee.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak nog een minuut mee terwijl je voorzichtig doorroert.
  • Doe nu de gerookte tomaten en het vocht uit de schaal in de pan. Voeg ook de bouillon, het laurierblad en de tijm toe en laat ongeveer 20 tot 25 minuten zachtjes doorkoken.
  • Verwijder het laurierblad
  • Pureer nu met behulp van een staafmixer tot je een redelijk gladde soep hebt. Voeg naar smaak eventueel zout en peper toe. Roer tot slot de mascarpone of de room door de soep.
  • Dien op met een lekker knapperig broodje en geniet.
Trefwoord roken, tomaat, Vegetarisch
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept