De Italiaanse keuken heeft een aantal iconische gerechten voortgebracht waar bijna iedereen wel ééns van heeft gehoord.
Pasta alla carbonara is zo’n gerecht. Met maar weinig verschillende ingrediënten en snel klaar te maken en erg lekker. Het gerecht is waarschijnlijk ontstaan in de regio Lazio (waarvan Rome de bekendste stad is).
Oorspronkelijk hoort dit gerecht te worden gemaakt met guanciale, spek gemaakt van varkenswang. In Nederland is dit slecht te verkrijgen maar je kunt hiervoor ook pancetta of ontbijtspek gebruiken.
In veel recepten worden nog andere ingrediënten toegevoegd zoals ui of knoflook. Dat is ook heel erg lekker dus ga rustig je gang als je dat wil toevoegen. Het toevoegen van room is echt niet nodig. De romige saus ontstaat doordat je ei en kaas toevoegt met een beetje van het kookwater van de pasta.
Als je geen pecorino kunt vinden kun je dat eventueel ook vervangen door bijvoorbeeld parmezaanse kaas.
Pasta alla carbonara
Ingrediënten
- 500 gram Pasta (spaghetti of linguine)
- 300 gram Pancetta of ontbijtspek in kleine reepjes gesneden
- 4 Eieren
- 300 gram Pecorino geraspt
- Zwarte peper (vers gemalen)
Instructies
- Breek de eieren en zet klaar in een kommetje
- Rasp de kaas en roer drie kwart daarvan samen met een hoeveelheid zwarte peper door de eieren. De hoeveelheid peper doe je naar eigen smaak.
- Zet een pan met ruim water op en breng het water aan de kook
- Zet een koekenpan op en verhit de pan. Voeg het spek toe. Eventueel met een klein beetje olijfolie. Bak het spek mooi knapperig. Zet het vuur dan zachter
- Doe de pasta in het kokende water en kook de pasta één tot twee minuten korter dan op de verpakking staat aangegeven.
- Giet de pasta af maar houdt een beetje van het kookwater over.
- Voeg de pasta toe aan de pan met spek en roer goed door. Voeg een beetje van het kookvocht van de pasta toe.
- Giet het ei, pecorino mengsel door de pasta en roer goed door. Voeg, als het mengsel er droog is, nog wat van het kookvocht toe. Als het te waterig is kun je nog wat pecorino toevoegen.
- Serveer de pasta direct en strooi er nog wat pecorino en zwarte peper overheen.