Dit is echt heel erg lekker, weer eens iets anders en eigenlijk best makkelijk te maken. Je hebt wel een BBQ met een deksel nodig.
Laat je niet afschrikken door de rookplankjes. Die zijn tegenwoordig heel goed te verkrijgen. Wij gebruiken meestal de plankjes van Grill Fanatics die je bij de Welkoop kunt kopen.
De plankjes geven echt een toegevoegde waarde in de smaak en het presenteert ook nog eens erg mooi.
Je kunt dit recept al best ver voorbereiden zodat je alleen het grillen nog maar hoeft te doen als je wil gaan eten. Ideaal voor een BBQ met familie en vrienden als je iets bijzonders op tafel wil zetten.
Gerookte zeebaars met venkel
Dirk-JanZeebaars gerookt op cederhout met twee bereidingen van venkel.
No ratings yet
Bereidingstijd 45 minuten min
Totale tijd 45 minuten min
Gang BBQ, Dinner
Keuken BBQ
Porties 4 personen
Equipment
- BBQ met deksel
- Cederhouten rookplankjes (4 kleintjes of twee grotere)
Ingrediënten
- 4 Zeebaarsfilets
- 2 Venkelknollen
- 2 eetlepels Mayonaise
- 1 Sinaasappel
- ½ Citroen
- ½ Rode ui
- 2 Lente-uitjes
- 1 eetlepel Kappertjes
- Olijfolie
- Venkelzaad
- Zeezout
- Zwarte peper vers gemalen
Instructies
- Leg de rookplankjes een uur van te voren in water om te weken. Zet er iets zwaars op zodat ze helemaal onder staan.
- Bereid de BBQ voor op direct grillen met een temperatuur van 220°
- Meng de mayonaise met het cap van de citroen en breng op smaak met een beetje zout en peper.
- Maak de venkelknollen schoon. Bewaar wat van het groene loof voor decoratie.
- Snijd één van de venkelknollen overdwars in heel dunnen schijfjes. Gebruik hiervoor bij voorkeur een mandoline (schaaf).
- Snijd de rode ui in dunne halve ringen en snijd ook de lente-uitjes in ringetjes.
- Meng de rode ui, de lente-ui, venkelschijfjes, kappertjes met de op smaak gemaakte mayonaise. Bewaar dit zolang in de koelkast.
- Snijd de tweede venkelknol in de lengte in schijven van ongeveer een halve centimeter dik en besprenkel met een beetje olijfolie en wat zout.
- Haal de rookplankjes uit het water en dep ze droog.
- Besprenkel de plankjes met een beetje olijfolie en raps de schil van de sinaasappel op de plankjes. Doe wat zout en peper en de venkelzaadjes op de plankjes en leg de zeebaarsfilets er boven op met de huid naar boven. Sprenkel ook wat venkelzaadjes over de vis.
- Snijd het vruchtvlees uit de sinaasappel en bewaar de partjes.
- Grill de venkelschijven enkele minuten aan weerszijden op direct vuur en houd ze daarna warm onder aluminiumfolie.
- Leg de plankjes met de vis op de BBQ en sluit het deksel. Controleer na ongeveer 5 minuten de garing. De vis is gaar als de huid van de filets loslaat. De benodigde tijd is afhankelijk van de dikte van de filets.
- Serveer de filets op het plankje met een bakje van de venkelsalade en een gegrilde venkelschijf. Garneer met het achtergehouden loof en enkele sinaasappelpartjes.
Trefwoord Cederhout, roken, Venkel, Zeebaars
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!