We hebben een kruidenmix gemaakt die geïnspireerd is op de smaken van de Mexicaanse keuken. Deze mix gebruikten wij voor dit recept van een pulled chicken.
Erg lekker en het voordeel is dat je dit, in tegenstelling tot pulled pork, goed in een middag kunt maken.
Wij voegden één chilipepertje toe aan de saus, dat geeft een klein pitje. Ben je een vuurvreter, voel je dan vrij om een extra chilipeper toe te voegen.
Heb je nog nooit met rookhout gewerkt en weet je niet waar je dat kunt krijgen? Bij de Welkoop hebben ze tegenwoordig een zeer behoorlijk BBQ assortiment. Wij gebruikten voor dit gerecht de whisky-eiken chunks. Dat zijn stukken die afkomstig zijn van oude whisky vaten. Maar andere soorten kunnen ook prima.
Heb je geen BBQ, geen nood. Maak dit gerecht dan gewoon in de oven. Je hebt dan niet het rokerige aroma, maar het blijft echt een lekker gerecht.
Serveer dit in een broodje zoals hieronder op de foto, het recept staat hier, of in een wrap en geniet.
Pulled Chicken
ErikEquipment
- BBQ met een deksel
- Grote metalen schaal die op de BBQ kan
- Een paar blokjes rookhout.
Ingrediënten
- 6 Kippenpoten
- 2 Uien in ringen gesneden
- 2 Paprika's in ringen gesneden
- Olijfolie
- 3 eetlepels Kruidenmix voor kip Mexicaanse stijl
- 2 blikken Tomatenblokjes
- 1 blikje Tomatenpuree
- 1 Rode chilipeper (of Jalapeno) fijn gesneden
- 3 eetlepels Appelazijn
- 1 eetlepel Uienpoeder
- 1 eetlepel Komijn gemalen
- 1 eetlepel Worcestershire saus
- 1 eetlepel Suiker
- Zwarte peper naar smaak
- Zout naar smaak
- 8 Broodjes
Instructies
- Steek je BBQ aan, wij gebruikten een kleine firestarter met kokos briketten. Als de briketten goed heet zijn plaats je ze aan één kant van de BBQ zodat je indirect kunt verhitten. De temperatuur moet ongeveer rond de 120° liggen.
- Leg de uienringen in de schaal en de paprika daar overheen.
- Besprenkel de kip met een beetje olijfolie en daarna met de kruiden. Zorg ervoor dat de kip goed bedekt is met de kruiden.
- Leg de kip in de schaal op de ui en paprika.
- Plaats als de BBQ op de juiste temperatuur is de schaal met ui, paprika en kip op het rooster en leg twee blokjes rookhout tussen de briketten. Dek de schaal natuurlijk niet af, dan krijg je geen rooksmaak aan je kip. Laat de schaal ruim twee uur in de BBQ staan terwijl je de temperatuur op ongeveer 120° houdt.
- Verhit in de tussentijd een beetje olijfolie in een pan. Bak hier de rode peper even in en voeg de tomatenpuree toe. Bak heel even terwijl je blijft roeren en voeg daarna de tomatenblokjes toe. Voeg nu alle andere ingrediënten toe en roer goed door.
- Giet de warme saus nu over de kip heen en voeg nog een blokje rookhout toe. Doe de deksel weer op de BBQ en laat een klein uurtje staan. Dek daarna de schaal af met wat zilverfolie en laat nog een uur staan.
- Pak de schaal van de BBQ en haal de kip uit de schaal. Pluk de kip. Dit kun je doen met behulp van twee vorken of gewoon met je (goed gewassen) handen. Doe de geplukte kip terug in de schaal en roer goed door.
- Vul de pitabroodjes of wraps met de pulled chicken en geniet er van.