Perzische lamsschenkels

Een heerlijk gerecht uit de Perzische keuken bordenvol met smaak. Als het eet ben je eigenlijk verrast dat er maar zo weinig ingrediënten zijn gebruikt. 

Door het vlees langzaam te garen wordt het super zacht en valt het eigenlijk al van het bot af.

Als je kleinere eters hebt hoef je niet voor iedereen een schenkel klaar te maken. Je kunt het vlees ook van het bot halen en in porties serveren (maar als wij eerlijk zijn…… het is wel heel erg lekker dus……)

Echt een mooi recept voor een speciale gelegenheid. 

Perzische lamsschenkels

Erik
Langzaam gestoofde lamsschenkels op Perzische wijze.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Perzisch
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 4 Lamsschenkels
  • 1 grote Ui gesnipperd
  • 6 teentjes Knoflook gehakt
  • 500 ml Kippenbouillon
  • 1 liter Water
  • 1 blik Gehakte tomaten 400 gram
  • 1 theelepel Kurkuma
  • ½ theelepel Zout
  • theelepel Nootmuskaat geraspt
  • theelepel Kardemon
  • ½ theelepel Kaneel
  • draadjes Saffraan een klein plukje
  • Zout om het vlees te bestrooien
  • Peper naar smaak om het vlees te bestrooien
  • 2 eetlepels Olijfolie

Instructies
 

  • Bestrooi de schenkels met zout en peper
  • Verhit de olie in een grote pan en braad de schenkels op een medium hoog vuur tot ze aan alle kanten wat kleur hebben gekregen. Haal de schenkels uit de pan en zet even apart.
  • Doe de gesnipperde ui in de pan en bak een aantal minuten tot ze glazig zijn. Voeg dan de knoflook toe en bak even mee
  • Voeg de kurkuma, kaneel en zout toe samen met de gehakte tomaten. Roer goed door en laat even bakken.
  • Voeg de kippenbouillon toe en roer goed door.
  • Leg de schenkels weer terug in de pan en voeg het water toe. De schenkels moeten ongeveer voor ¾ onder staan. Breng het geheel weer rustig aan de kook
  • Zet het deksel iets schuin op de pan zodat hij niet overkookt
  • Zet het vuur zacht en laat het vlees 1,5 uur rustig sudderen. Draai de schenkels regelmatig (ieder half uur) even om.
  • Voeg de kardemon en nootmuskaat toe en laat voor nog een uur koken
  • Verwijder de schenkels uit de pan en doe ze in een schaal die je afdekt.
  • Verhoog het vuur onder de pan zodat de vloeistof snel tot 50% inkookt. Voeg dan de saffraan en nog een klein beetje kaneel toe (⅛ theelepel).
  • Laat nog 10 tot 15 minuten sudderen.
  • Serveer de schenkels met de saus. Je kunt het geheel eventueel garneren met granaatappelpitjes.
  • Als bijgerecht kun je rijst of bulgur gebruiken en natuurlijk een heerlijke groene salade.
Trefwoord Lamsschenkel, Perzisch recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!