Wij wilden een lekker recept voor lekkere langzaam gegaarde kip. Fris van smaak voor bijvoorbeeld en mooie zomerse dag. Dit hebben we geprobeerd en geloof ons, dit is echt lekker ook op een koude winterse dag. Dit is een fijn recept voor als je bijvoorbeeld mensen op het eten krijgt.
Je kunt de kip vooraf voorbereiden en dan ongeveer 3 uur voor dat je wilt gaan eten in de oven schuiven. Na twee uur nog even een keertje keren maar verder hoef je niets meer te doen. Ideale tijd om gezellig met elkaar een drankje te drinken.
Kip met citroen, knoflook en kruiden
ErikEenvoudig te maken maar echt heel erg lekker. Laat je niet afschrikken door de bereidingstijd. De oven doet het meeste werk. In de tussentijd kun jij lekker met vrienden of familie genieten van een drankje.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 3 uur uur
15 minuten min
Totale tijd 3 uur uur 35 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Algemeen
Porties 4
Equipment
- Oven
Ingrediënten
- 1 Kip heel liefst biologisch bijvoorbeeld van Polderhoen
- 4 citroenen
- 1 bol knoflook
- 1 bosje tijm
- 1 bosje salie
- 75 gram roomboter zacht Gezouten of ongezouten naar smaak
- zout
- zwarte peper gemalen
Instructies
- Leg de roomboter ruim van te voren uit de koelkast zodat deze zacht wordt.
- Verwarm de oven voor op 150° (onder- en bovenwarmte)
- Haal de kip uit de koelkast en laat een beetje op temperatuur komen terwijl je de andere ingrediënten klaarmaakt.
- Ris de tijmblaadjes van een paar steeltjes in een kommetje waar je ook de boter in doet.
- Snijdt een paar (4-5) blaadjes van de salie fijn en doe deze ook in het kommetje
- Pers 1 teentje knoflook bij de boter en tijm
- Boen de citroenen goed af om de waslaag te verwijderen. Rasp dan de schil van twee citroenen boven de boter. Als de citroenen heel groot zijn kun je ook wat minder rasp gebruiken.
- Meng te boter met de kruiden, knoflook en de citroenrasp door elkaar.
- Ga voorzichtig met een eetlepel aan de bovenkant van de kip (bij de nek) tussen het vel en het borstvlees. Doe dit voorzichtig zodat je geen gaten in het vel prikt. Zorg dat je het vel zo veel mogelijk los krijgt van het vlees. In het midden zit het vel wat vaster. Dat kun je ook vast laten zitten, zo krijg je twee "zakjes"
- Verdeel de gemengde boter onder onder het vel en probeer dat zo gelijk mogelijk te verdelen.
- Strooi wat zout en zwarte peper in de holte van de kip (wees niet te zuinig).
- Doe nu de helft van de knoflookteentjes in de kip. Zelf heb ik de teentjes gepeld maar je kunt ze ook alleen een beetje kneuzen en het velletje laten zitten. Prik twee citroenen rondom in met een vork en plaats deze ook in de holte.
- Leg de kip met de borst naar beneden in een ovenbestendige schaal. Leg een paar plakjes citroen (die je al had geraspt) op en om de kip samen met de laatste takjes tijm en blaadjes salie en de laatste knoflookteentjes.
- Dek de kip losjes af met aluminiumfolie en plaats voor twee uur in de voorverwarmde oven.
- Na twee uur verwijder je het folie (wel bewaren) en draai je de kip om. Doe dit voorzichtig zodat je de huid niet beschadigd. Plaats de kip dan nog een uur terug in de oven. Doordat er geen folie overheen zit zal het vel meer gaan kleuren. Houdt dit een beetje in de gaten, je wilt geen zwartgeblakerde vogel.
- Haal de kip uit de oven en dek nog even af met het folie. Na 10 tot 15 minuten is je kip klaar. Heerlijk fris, lekker met bijvoorbeeld frietjes en (zelfgemaakte) mayonaise.
Trefwoord citroen, kip, knoflook, salie, slowcooking, thijm
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!