De Griekse keuken kent veel verschillende smaken. Van vol er stevig in de stoofschotel naar verfrissend in gerechten van de grill. Dit recept maak je op de barbecue maar kun je natuurlijk ook in de oven of in een grillpan maken. De keuze is aan jou.
Het mooie is dat er maar weinig ingrediënten nodig zijn maar dat het toch echt een smaakbeleving geeft. Probeer dit als onderdeel van een maaltijd of, in kleinere hoeveelheden, als borrelhapje.
Griekse citroenkip van de BBQ
Lekker fris kipgerecht van de BBQ
No ratings yet
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 45 minuten min
Gang BBQ
Keuken BBQ, Grieks
Porties 4
Equipment
- Barbecue met deksel
- Thermometer voor kerntemperatuur (als je die hebt).
Ingrediënten
- 8 Kippendijen (filet of met bot)
- 4 eetlepels Olijfolie
- 2 eetlepels Oregano (gedroogd)
- 4 teentjes Knoflook (geperst of geraspt)
- 1 handje Peterselie (vers en fijngehakt)
- 1 Citroen
- Peper en zout naar smaak
Instructies
- Rasp de schil van de citroen. Alleen het gele deel, het witte is bitter en dat willen we niet hebben
- Meng de citroen zest (de schil dus) in een ruime kom met de knoflook, oregano, olijfolie en de peterselie. Voeg peper en zout toe naar smaak en roer het mengsel goed door elkaar.
- Voeg de kip toe en zorg dat de kip overal door je marinade wordt geraakt.
- Zet de kip minimaal een uur in de koelkast.
- Richt de barbecue in met twee zones door het houtskool aan één kant te leggen of door gebruik te maken van een halve deflector steen (een tegel in de vorm van een halve maan die veelal in een kamado past). Steek de barbecue aan en laat de temperatuur naar ongeveer 150 graden celsius oplopen.
- Leg de kip op het rooster, boven de eerder genoemde steen of op de plek waar het houtskool niet ligt. Hiermee voorkom je dat de kip door de directe hitte verbrand voordat hij gaar is. Sluit de deksel.
- Controleer de kip na ongeveer 20 minuten. Als je een thermometer hebt controleer dan de temperatuur. Is de temperatuur ongeveer 65 graden dan kun je de kip direct boven het houtskool leggen om een mooi kleurtje te krijgen. Pas op dat je geen vlammen krijgt of dat het te hard gaat.
- Gril de kip tot het een mooie kleur heeft en gaar is. Dit is bij een kerntemperatuur van minimaal 72 graden. Als je geen thermometer hebt kun je één van de dijen insnijden. Het vocht dat er dan uitkomt moet helder zijn. Is het niet helder maar nog roze dan is de kip nog niet gaar en moet je nog even wachten.
- Haal de kip, als hij gaar is, van de barbecue en serveer. Gebruik een schoon bord of een schone schaal als je de kip van de barbecue afhaalt. Gebruik in ieder geval niet de (niet afgewassen) schaal waarin je de kip hebt gemarineerd, dat kan heel vervelende besmettingen geven.
- Snijdt de citroen die je hebt gebruikt voor de zest in stukken en geef deze er bij. Een paar druppels citroensap maken echt een verschil. Je kunt de citroen net voor de kip klaar is ook nog even doorsnijden en kort op het rooster van de barbecue mee grillen.
Trefwoord BBQ, citroen, kip, knoflook, oregano
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!