Dit recept is een variatie op iets dat inmiddels wel een een BBQ klassieker genoemd mag worden, de MOINK ball. In deze variant wordt een extra pitje toegevoegd door het gebruik van fijngesneden jalapeno peper. Echt een aanrader voor mensen die van net een beetje meer pit houden.
Deze balletjes kunnen goed gebruikt worden als tussengerecht bij een BBQ diner of als borrelhapje.
Explosieve MOINK-balls
MOINK Balls met een kick van jalapeno
No ratings yet
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 50 minuten min
Gang BBQ, Bijgerecht, Borrelhapje
Keuken BBQ
Porties 35 Stuks
Equipment
- 1 BBQ met deksel
- 1 Kwastje
- 1 Kerntemperatuurmeter
- 1 IJslepel (optioneel) ongeveer 40 milimeter doorsnee
Ingrediënten
- 1 Kilo rundergehakt
- 60 Gram panko
- 2 eieren
- 10 Gram gedroogde basilicum
- 25 Gram gedroogde oregano
- 300 Gram geraspte kaas
- 2 Jalapeno's (vers)
- 1 Eetlepel gerookt paprikapoeder
- 1 Eetlepel knoflook poeder (of granulaat)
- 1 Eetlepel uienpoeder (of granulaat)
- 450 Gram ontbijtspek (minimaal 35 langwerpige plakjes)
- 1 Bakje BBQ Saus naar keuze
- Blokjes rookhout
- Cocktailprikkertjes
Instructies
- Verwijder de pitjes uit de jalapeno's (anders wordt het erg scherp) en snij of hak ze in heel kleine stukjes.
- Meng in een grote kom de gehakt met alle ingrediënten met uitzondering het ontbijtspek en de BBQ saus goed door elkaar. Voeg de panko als laatste toe en kijk daarbij naar de stevigheid van het mengsel. Lijkt het te droog voeg dan niet alles toe, lijkt het te nat (kleverig) voeg dan eventueel wat extra toe.
- Draai balletjes van het gehaktmengsel. Hiervoor kun je de ijslepel gebruiken dan zijn alle balletjes ongeveer hetzelfde formaat (en het gaat sneller). Leg de balletjes naast elkaar op een schaal.
- Als alle balletjes zijn gedraaid leg dan plakjes spek naast elkaar op het werkblad. Leg op ieder plakje een balletje en rol het balletje in het spek en zet vast met een cocktailprikker. Ga door met de volgende balletjes. Deze werkwijze is voor mij het makkelijkste maar als je een andere volgorde aan wilt houden dan is dat natuurlijk geen enkel probleem.
- Zet de balletjes in een koelkast
- Zorg dat de barbecue indirect kan worden gebruikt. Heb je een plate setter of een pizza steen dan kun je die gebruiken (veelal in een kamado). Maak je deze balletjes in een ketelbarbecue? Leg de kolen of briketten dan aan één kant van de barbecue, de balletjes komen dan aan de andere kant op het rooster zodat ze niet direct boven het vuur liggen. Steek de barbecue aan en zorg voor een temperatuur van ongeveer 120 graden. Voeg (als je dat wil) een paar blokjes rookhout toe en leg de balletjes op het rooster. Doe de deksel op de barbecue en wacht ongeveer een halfuur. De balletjes zullen dan mooi gekleurd zijn. Smeer de balletjes na dat halfuur in met de BBQ saus en doe de deksel weer dicht. Na ongeveer 10 minuten kun je dit herhalen en dan de balletjes nog 5 minuten laten liggen. De saus dikt dan nog wat verder in en is echt een soort coating op de balletjes.
- Als je een thermometer hebt voor de kerntemperatuur dan kun je die gebruiken, de balletjes zijn klaar bij een kerntemperatuur van ongeveer 70 graden. Heb je geen thermometer dan haal je één balletje van de barbecue als je denkt dat ze goed zijn. Voordeel is dat je als kok er één extra hebt. Serveer met nog wat BBQ saus en geniet.
Trefwoord BBQ, borrelhapje, gehakt, gehaktbal, Jalapeno, MOINK ball
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!