Spareribs maken deel uit van de barbecue traditie. Langzaam gegaard tot het vlees bijna van het bot valt.
In dit recept wordt gebruik gemaakt van een Yakitori glaze om een heerlijk zoete, hartige sticky rib te krijgen.
Eigenlijk is Yakitori hier niet de juiste naam. Yaki betekent gegrild, dat klopt nog wel. Maar tori betekent kip…….. Toch gebruiken we deze naam want de marinade voor de gegrilde kip blijkt ook heel erg lekker in combinatie met varkensvlees.
Voor dit gerecht moet je geduld hebben. Het garen van het vlees kost echt veel tijd. Een voordeel is wel dat je in de tussentijd lekker kunt ontspannen (al dan niet met een glaasje).
Yakitori ribs
Spareribs met een Yakitori glaze
No ratings yet
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 5 uur uur 30 minuten min
Gang BBQ
Keuken BBQ
Porties 4 Personen
Equipment
- Barbecue met deksel
- Butchers paper of aluminiumfolie
- BBQ bestendig bakje
Ingrediënten
- 2 strengen Spareribs
- 4 eetlepels Yakitori glaze/saus
- Zout
- Peper
- Knoflookpoeder
Instructies
- Maak de BBQ klaar voor indirect BBQ-en en plaats het bakje, gevuld met water, op de plaats waar de ribben boven komen te liggen. Steek de BBQ aan en zorg dat de temperatuur op ongeveer 120 tot 130 graden komt. Houdt deze temperatuur zoveel mogelijk constant.
- Haal de ribben uit de verpakking en dep droog. Verwijder het vlies aan de achterkant (bot kant) van de spareribs. Dit kan bijvoorbeeld door de achterkant van een theelepel tussen een botje en het vlies te zetten en het vlies dan iets los te wrikken. Met behulp van een stukje keukenpapier kun je het vlies dan goed vastpakken en los trekken. Als je het vlies laat zitten kan het ervoor zorgen dat de ribben wat taai worden.
- Bestrooi de ribben daarna met zout, peper en knoflookpoeder.
- Leg de ribben met de bevleesde kant naar boven op de BBQ en sluit de deksel.
- Haal de ribben na 2,5 uur uit de BBQ, leg ze op elkaar en pak ze in in het butchers paper of aluminiumfolie. Leg ze daarna weer terug op de BBQ en sluit de deksel weer. Sluit de deksel ook als je de ribben aan het inpakken bent. Daarmee voorkom je dat er heel veel zuurstof bij je kolen komt waardoor de temperatuur verder oploopt.
- Haal de ribben na 2 uur weer van de BBQ en pak ze uit. Pas op met het vocht dat eventueel uit het papier of folie loopt. Je hoeft het niet op te vangen maar het kan wel vervelende vetvlekken geven. Leg de ribben weer met de vleeskant naar boven op het rooster en smeer ze in met de Yakitori glaze. De glaze kun je zelf maken maar je kunt ook een kant-en-klaar Yakitori marinade gebruiken.
- Smeer de ribben na 15 minuten nog een keer in en laat ze dan nog een keer 15 minuten in de gesloten BBQ liggen.
- Haal de ribben voorzichtig van de BBQ en serveer ze samen met servetjes voor de vette vingers.
Trefwoord BBQ, Spareribs, Yakitori
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!