Veel mensen kennen basilicum wel uit de Italiaanse keuken. Lekker met mozzarella en tomaten, in een tomatensaus of op de pizza.
Basilicum is een meerjarige plant die goed in de tuin of in huis gekweekt kan worden. In Nederland is de plant niet winterhard. De naam is afkomstig van het Oud Griekse woord “basileus” wat koning betekent. Dit vind je terug in de andere benaming voor basilicum “koningskruid”.
Zelf kweken
Als je basilicum zelf wilt kweken kun je het in maart/april binnen in bakjes uitzaaien. Bedek de zaadjes daarbij met slechts een dun laagje grond. De temperatuur moet tussen de 15-20 graden liggen.
Na enige tijd moet je de basilicum wel verspenen (uit elkaar plaatsen) zodat de plantjes meer ruimte krijgen om te groeien. Als het risico op nachtvorst is verdwenen kunnen de plantjes naar buiten. Je kunt ze het beste in potten kweken, dan kunnen ze bij koude naar binnen worden gehaald.
Zorg er voor dat de grond nooit uitdroogt maar ook dat het niet te nat wordt, dan gaan de wortels/stengels rotten.
De blaadjes kun je het hele jaar door oogsten. Doe dat wel voordat de plant gaat bloeien.
De plant in de keuken
Je kent het misschien wel. Je kweekt de plant niet helemaal zelf maar koopt een basilicum plant in de supermarkt. In jouw keuken gaat het echter al snel fout. De plant kwijnt onder je ogen weg. Om dit te voorkomen een paar tips.
Verpot de plant na aankoop in een grotere pot met verse potgrond. Zorg dat onder in de pot een gat zit en zet de pot op een schotel. Zorg ervoor dat je de plant op de schotel water geeft. Door het gat in de bodem wordt het water door de grond opgezogen en heeft de plant voldoende vocht zonder het gevaar van rottende wortels. Zorg er wel voor dat de grond niet uitdroogt.
Zet de plant op een zo zonnig mogelijke en warme plek, daar houdt hij het meeste van. Pluk tot slot alleen de blaadjes en niet de stengels, die blijven gewoon nieuwe blaadjes aanmaken. Knip eventuele bloemen die ontstaan weg, dat kost alleen maar energie die beter in de blaadjes kan worden gestoken.
Smaak
De smaak van basilicum is heel karakteristiek. Een beetje peperig maar ook zoet. De meeste mensen kennen de basilicumplanten die je in de supermarkt in potten kunt krijgen. Daarnaast is er ook nog de Thaise basilicum die paarse bladeren heeft en nog wat kruidiger van smaak is. Ook is er een kleine basilicum, een plant met kleine blaadjes die wat milder van smaak zijn.
Je kunt basilicum invriezen of drogen maar dan verliest het wel heel veel van zijn smaak. Het beste is om basilicum bij warme bereidingen aan het einde toe te voegen zodat het zoveel mogelijk smaak behoudt.
Gebruik
Zoals al gemeld worden de bladeren van de basilicum veel gebruikt in de Italiaanse keuken. Op pizza’s in pastasauzen of bij vlees- en visgerechten. Een paar blaadjes op een lekkere tomatensoep geeft ook net dat beetje extra. Tot slot is het samen met pijnboompitten en Parmezaanse kaas het belangrijkste ingrediënt van groene pesto.
Medicinaal
Een thee van basilicumbladeren zou goed zijn tegen maag- en darmkrampen en de eetlust stimuleren. In India wordt basilicum onder andere gebruikt tegen stress.